„ჩემო მეგობრებო, ძვირფასებო… ეს ინფორმაცია, რომელსაც ქვემოთ გაწვდით, შეგროვებულია იტალიელი სამედიცინო პერსონალის მიერ, რომელსაც კოვიდდან შეხება ჰქონდა. მინდა გაგიზიაროთ, იქნებ გამოგადგეთ… მეგობრებს, რომლებსაც, სამწუხაროდ, ეს ვირუსი შეგხვდათ, ნუ დაგეზარებათ და კომენტარში დამიწერეთ, თუ გქონდათ აღნიშნული სიმპტომები ან მათგან განსხვავებული. ასე, იქნებ, დავეხმაროთ ერთმანეთს კოვიდის ადვილად იდენტიფიკაციაში. დიდი მადლობა წინასწარ. ღმერთმა ჯანმრთელობა და მხნეობა მოგცეთ“, – იტალიაში მცხოვრები ქართველი ქიმიკოსი ფიქრია აფხაზავა კორონავირუსის სიმპტომების შესახებ ვრცელ პოსტს აქვეყნებს.
სიმპტომების ამოცნობის შესახებ საყურადღებო ინფორმაციის გარდა აფხაზავა კოვიდინფიცირებულებს სასარგებლო რჩევებს აძლევს.
კოვიდის სიმპტომები ვლინდება დაინფიცირებიდან მესამე დღეს.
ესენია:
* მთლიანი სხეულისა და კუნთების ტკივილი
* თვალების წვა და ტკივილი
* თავის ტკივილი
* გულისრევა
* ფაღარათი
* სურდო ან „გაჭედილი“ ცხვირი
* წვა შარდვისას
* მაღალი ტემპერატურა ან მისი მხოლოდ შეგრძნება
* ყელის სიმშრალე, ფხაჭვნა ან ტკივილი
პირველი სამი დღე დააკვირდით ამ სიმპტომებს და იმოქმედეთ, სანამ სიცხე აგიწევდეთ.
ყურადღება! მნიშვნელოვანია ბევრი სითხის მიღება. უმჯობესია სუფთა სასმელი წყალი.
მე-4-იდან მე-8 დღემდე გრძელდება მეორე ანუ ანთებითი ფაზა, რომელსაც ახასიათებს შემდეგი სიმპტომები:
* გემოსა და სუნის შეგრძნების დაკარგვა
* დაღლილობის შეგრძნება უმნიშვნელო მოძრაობისასაც კი
* ტკივილი გულმკერდის არეში
* ტკივილი თირკმლის არეში
კოვიდ-19 იკავებს (იკავშირებს) ჟანგბადს, ამიტომაც მცირდება მისი შემცველობა სისხლში და მთლიანად ორგანიზმში.
ანამნეზისას შეეცადეთ განასხვავოთ დაღლილობის შეგრძნება სუნთქვის უკმარისობისაგან.
* დაღლილობის შეგრძნება – ადამიანი ასრულებს უმარტივეს მოძრაობას და მაშინვე იღლება.
* სუნთქვის უკმარისობა – ადამიანს მოძრაობის გარეშე, მჯდომარე მდგომარეობაშიც კი უჭირს სუნთქვა.
მე-9 დღიდან იწყება მესამე ანუ გამოჯანმრთელების ფაზა, რომელიც მე-14 დღემდე გრძელდება.
კიდევ რამდენიმე რჩევა:
* მიეფიცხეთ მზეს 15-20 წუთით დღეში, რასაკვირველია, თუ ამის საშუალება არსებობს
* სვით 1,5 ლიტრი წყალი დღეში და მიიღეთ C ვიტამინი ან მისი შემცველი საკვები
* გაითვალისწინეთ, რომ კორონავირუსის pH მერყეობს 5,5-დან 8,5- მდე, ამიტომ სასურველია ვიკვებოთ არა მჟავე, არამედ ალკალინური ანუ ფუძოვანი საკვებით.
აი, ასეთი ხილის მაგალითი:
* ბანანი, ლაიმი – pH 9,5
* ყვითელი ლიმონი – pH 8,2
* ავოკადო – pH 15,6
* მანდარინი – pH 8,5
* ფორთოხალი – pH 9,2
* ანანასი – pH 12,7.
ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი ,,დოქტრინა”