Nature Medicine-ში გამოქვეყნებული ახალი კვლევის თანახმად, შაქრის შემცვლელი, ერითრიტოლი, რომელიც გამოიყენება პროდუქტების დასატკბობად, დაკავშირებულია სისხლის შედედებასთან, ინსულტთან, გულის შეტევასთან და სიკვდილთან.
სტატიაში წარმოდგენილმა ლაბორატორიულმა და ცხოველებზე ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ერითრიტოლი, როგორც ჩანს, იწვევს სისხლის თრომბოციტების უფრო ადვილად შედედებას. თრომბები შეიძლება გაწყდეს და გადავიდეს გულში, გამოიწვიოს გულის შეტევა, ან ტვინში და გამოიწვიოს ინსულტი.
ამასთან, კვლევის თანახმად, ადამიანები, რომლებიც გულის დაავადების განვითარების რისკ ჯგუფს განეკუთვნებიან, მაგალითად, როგორიცაა დიაბეტით დაავადებული ადამიანები, ორჯერ უფრო ხშირად განიცდიან გულის შეტევას ან ინსულტს, თუ მათ სისხლში ერითრიტოლის მაღალი დონე აქვთ.
“რისკის ხარისხი არ იყო მცირე”, – განაცხადა კლივლენდის კლინიკა ლერნერის კვლევითი ინსტიტუტის გულ-სისხლძარღვთა დიაგნოსტიკისა და პრევენციის ცენტრის დირექტორმა, კვლევის წამყვანმა ავტორმა, დოქტორ სტენლი ჰეზენმა.
კვლევის საპასუხოდ, კალორიების კონტროლის საბჭომ CNN-ს განუცხადა, რომ ამ კვლევის შედეგები ეწინააღმდეგება ათწლეულების განმავლობაში ჩატარებულ სამეცნიერო კვლევას, რომელიც აჩვენებს, რომ ისეთი დაბალკალორიული დამატკბობელი, როგორიცაა ერითრიტოლი, უსაფრთხოა.
ამასთან, დენვერის საავადმყოფოს ებრაული ჯანმრთელობის ეროვნული ცენტრის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების პრევენციისა და კეთილდღეობის დირექტორის, ენდრიუ ფრიმენის განცხადებით, კვლევის შედეგები საგანგაშოდ ჟღერს.
”როგორც ჩანს, ერითრიტოლის გამოყენებისას შედედების რისკი არსებობს. ცხადია, მეტი კვლევაა საჭირო, მაგრამ ურიგო არ იქნება, თუკი ამ ეტაპზე სიფრთხილეს გამოიჩენთ და კვების რაციონში ერითრიტოლის შეზღუდავთ”, – აღნიშნა ფრიმენმა.
რა არის ერითრიტოლი?
ერითრიტოლი არის შაქრის შემცვლელი, ნახშირწყლები, რომლებიც ბუნებრივად გვხვდება ბევრ ხილსა და ბოსტნეულში. მას აქვს შაქრის სიტკბოს დაახლოებით 70% და ითვლება ნულკალორიულად.
წყარო : CNN
ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი – ,,დოქტრინა