მეცნიერები მიიჩნევენ, რომ სიბერის ბიოლოგიური პროცესების შესწავლა დაგვეხმარება უფრო დიდხანს ვიცხოვროთ და ვიყოთ ჯანმრთელები ხანდაზმულ ასაკში. ილინოისის უნივერსიტეტისა და ნებრასკა-ლინკოლნის უნივერსიტეტის მკვლევარებმა 65-დან 75 წლამდე ასაკის ადამიანებში ჩაატარეს კვლევა, რომლის შედეგები ჩვენი ტვინის დაბერების სიჩქარეს ჩვენი კვების რაციონში არსებულ საკვებ ნივთიერებებთან აკავშირებს.
მკვლევარებმა, რომლებიც ეძებდნენ კავშირს გარკვეულ საკვებსა და ტვინის ნელ დაბერებას შორის, ტვინის სკანირების შემდეგ სქემა შეადგინეს და ტვინის დაბერების ორი განსხვავებული ტიპი გამოავლინეს – და უფრო ნელი ტემპით დაბერება ასოცირდებოდა საკვები ნივთიერებების მიღებასთან, რასაც მიიღებდით ხმელთაშუა ზღვის კვების რაციონთან.
ცხიმოვანი მჟავები, როგორიცაა თევზისა და ზეითუნის ზეთი, და ანტიოქსიდანტები, როგორიცაა ვიტამინი E, რომელსაც შეიცავს ისპანახი და ნუში, სასარგებლო ბიომარკერებს შორის გამოვლინდა, ისევე როგორც კაროტინოიდები, მცენარეული პიგმენტები, რომლებიც აღმოაჩინეს სტაფილოსა და გოგრაში. კიდევ ერთი სასარგებლო ბიომარკერი, რომელიც დაკავშირებულია ნელ დაბერებასთან ამ კვლევაში იყო ქოლინი, რომელსაც მაღალი კონცენტრაციით შეიცავს კვერცხის გული, ხორცი და სოიო.
მკვლევარებმა შეაფასეს ტვინის დაბერება როგორც მაგნიტურ-რეზონანსული ტომოგრაფიით, ასევე კოგნიტური შეფასებებით.
მეცნიერები გეგმავენ, რომ მომავალში მნიშვნელოვანი დროის განმავლობაში დააკვირდნენ კლინიკურ კვლევებს, რათა დაინახონ, როგორ შეიძლება კვების რაციონმა და საკვებმა გავლენა იქონიოს ტვინის დაბერებაზე.
შესაძლებელია, კვების რაციონში მცირე ცვლილების შეტანაც კი დაგვეხმაროს ისეთი ნეიროდეგენერაციული დაავადებების რისკის შემცირებაში, როგორიცაა ალცჰეიმერი.
კვლევა npj Aging-ში გამოქვეყნდა.
ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი “დოქტრინა”