გლობალური რძის პროდუქტების ინდუსტრია იცვლება. გაჩნდა კონკურენცია საკვების ალტერნატივებიდან, რომლებიც არ წარმოიქმნება ცხოველების გამოყენებით – მათ შორის გამოწვევები, რომლებსაც სინთეზური რძე ქმნის.
ხელოვნურ რძეს არ სჭირდება ძროხები ან სხვა ცხოველები. მას შეიძლება ჰქონდეს იგივე ბიოქიმიური შემადგენლობა, როგორც ცხოველურ რძეს, მაგრამ ის იზრდება ახალი ბიოტექნოლოგიური ტექნიკის გამოყენებით, რომელიც ცნობილი როგორც “ზუსტი დუღილი” და რომელიც აწარმოებს უჯრედებიდან დამუშავებულ ბიომასას.
მსოფლიოს მოსახლეობის 80 პროცენტზე მეტი რეგულარულად მოიხმარს რძის პროდუქტებს. გახშირდა მოწოდებები ცხოველებზე დაფუძნებული საკვების სისტემების მიღმა, საკვების წარმოების უფრო მდგრადი ფორმებისკენ გადასვლასთან დაკავშირებით.
სინთეზური რძე გვთავაზობს რძეს ისეთი პრობლემების გარეშე, რომელიც დაკავშირებულია მეთანის გამონაბოლქვთან, ან ცხოველთა კეთილდღეობასთან, მაგრამ საჭოროა ბევრი გამოწვევის გადალახვა და ხარვეზის აღმოფხვრა, რათა ის ცხოველური წარმოშობის რძის სამართლიანი, მდგრადი და სიცოცხლისუნარიანი ალტერნატივა გახდეს.
ხელოვნური რძე არ არის სამეცნიერო ფანტასტიკა; ის უკვე არსებობს. მაგალითად, შეერთებულ შტატებში, კომპანია Perfect Day არის მიკროფლორისგან დამზადებულ ცხოველური პროტეინის მომწოდებელი, რომელიც შემდეგ გამოიყენება ნაყინის, ცილის ფხვნილისა და რძის დასამზადებლად.
ავსტრალიაში სტარტაპ კომპანია Eden Brew სინთეტიკურ რძეს ქმნის. კომპანიის სამიზნეს წარმოადგენენ მომხმარებლები, რომლებსაც კლიმატის ცვლილები და, კერძოდ, მეთანის გამოყოფაში მეწველი ძროხების წილი აშფოთებთ.
ტექნოლოგია, რომელსაც კომპანია Eden Brew-ი იყენებს, თანამეგობრობის სამეცნიერო და სამრეწველო კვლევის ორგანიზაციამ (CSIRO) განავითარა. პროცესი იწყება საფუარით და იყენებს “ზუსტ დუღილს” ძროხის რძეში არსებული ცილების მსგავსი ცილების წარმოებისთვის.
CSIRO-ში განმარტავენ, რომ ეს ცილები რძეს ანიჭებს მის ბევრ ძირითად თვისებას და ხელს უწყობს კრემისებრი ტექსტურისა და ქაფის შექმნას. საბოლოო პროდუქტის შესაქმნელად ცილის ბაზას მინერალები, შაქარი, ცხიმები და არომატიზატორები ემატება.
სინთეზური ხორცისგან განსხვავებით – რომელსაც ძალისხმევა სჭირდება იმისთვის, რომ ცხოველის ხორცის სირთულეს და ტექსტურას შეესაბამებოდეს, სინთეტიკური რძეზე ამბობენ, რომ ჩვეულებრივი რძის გემო აქვს და ისე გამოიყურება, როგორც ჩვეულებრივი რძე.
ამასთან, ხელოვნური რძის მრეწველობის ისე განვითარებას, რომ ცხოველური წარმოშობის რძეს კონკურენცია გაუწიოს, კვლევისა და განვითარებისთვის დიდი კაპიტალი და ინვესტიცია სჭირდება. საჭიროა ასევე ახალი საწარმოო ინფრასტრუქტურა, როგორიცაა დუღილის ავზები და ბიორეაქტორები.
წყარო : sciencealert.com
ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი – ,,დოქტრინა