ბრიტანული ბი-ბი-სის ვებგვერდზე გამოქვეყნდა სტატია, რომელშიც მოთხრობილია ქართული ყველის ისტორია. გამოცემასთან მკვლევარი ანა მიქაძე- ჩიკვიაძე ქართული ყველის თანამედროვე სახეობებსა და ზოგადად მის წარმომავლობაზე საუბრობს. როგორც სტატიიდან ვიგებთ, საქართველო შესაძლოა ყველის სამშობლოც კი იყოს და ამის თქმის უფლებას მისი საუკუნოვანი ისტორია გვაძლევს.
წლის წინ, ყველს უძველესი ტრადიიციისამებრ აკეთებდნენ. ქართველები კი იყვნენ ის ადამიანები, რომლებმაც პირველად დაიწყეს ყველის ამოყვანა. როგორც ჩვენთვის ცნობილია, საქართველოს სხვადასხვა რეგიონს ყველის გაკეთების ერთმანეთისგან გამორჩეული ტრადიცია აქვს.
დამზადების ტრადიცია შეაფერხა და თითქოს გაანადგურა კიდეც.
ნარჭვი: სვანეთში დამზადებული ტრადიციული ყველია, რომელიც პატარა ხეში იდება და ქვებით რამდენიმე თვის განმავლობაში იპრესება. ეს არის რბილი, კარაქის ტექსტურის ყველი, მკვეთრად გამოკვეთილი გემოთი.
ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი ,,დოქტრინა”